Decizii si uniforme

transport in comunO stire “simpatica” din presa ne spune ca locuitorii orasului Iasi vor fi chemati sa decida care vor fi uniformele lucratorilor din transportul in comun, in speta ale soferilor de autobuze si ale vatmanilor de tramvaie. Fara sa vreau am facut cateva reflectii pe seama acestui fapt.

M-am gandit daca este corect ca cineva sa decida cum sa se imbrace altcineva. Dar fiind vorba la urma urmei de o uniforma, este clar ca respectivul angajat nu poate veni la munca imbracat asa cum vrea el. Firma la care lucreaza poate sa isi impuna anumite standarde de imagine, anumite culori care sa o reprezinte, la fel ca si un logo sau un mod de a-si face publicitate.

Numai ca firma de transport local a decis de aceasta data sa ceara si parerea cetatenilor intr-o problema care de cele mai multe ori era asumata de conducere sau de patroni dupa cum credea fiecare de cuviinta. Asa ca am considerat ca in cele din urma nu este o initiativa deplasata ci una care pare sa tina de normalitate. Dar din nou mi-am pus o intrebare: oare ce calificare au cetatenii unui oras luati in toata masa lor, ca sa decida in ceea ce priveste ceva legat de moda sau de estetica?

Se pot aduce din nou alte argumente legate de puterea de decizie a multimii, ca asa e in democratie, dar si altele legate de limitele de aplicabilitate ale aceleeasi democratii. Voi ce credeti?

Leave a comment